Zupa z fasoli i szpinaku
Skład:
4 ziemniaki
20 dag szpinaku
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
szklanek bulionu warzywnego
pieprz, gałka muszkatołowa
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Obierz cebulę, czosnek oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ziemniaki – na małe kawałki, też np. w kostkę. W garnku rozgrzej olej, a potem wrzuć do niego przygotowane warzywa. Mieszając smaż 2-3 minuty, a następnie dolej bulion. Zagotuj bulion z warzywami, a potem zajmij się szpinakiem. Opłucz go, pokrój na kawałki - dorzuć do zupy i gotuj tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę lekko schłodź i zmiksuj na gładko. Potem przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Fasolkę szparagową opłucz, oczyść ze strączków i pokrój na duże kawałki. Wrzuć do posolonego wrzątku ze szczyptą cukru, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 5 minut. Później przełóż fasolkę do zupy, podgrzej. Wlej zupę do miseczek, z każdą z porcji udekoruj „kleksem” kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Możesz ją dodatkowo przybrać ziołami np. bazylią lub listkami szpinaku, którego użyłaś do zupy oraz małymi grzankami.
[Reposted from What-Anna-Eats ]
by foodislove via MyTFMRSS
No comments:
Post a Comment